Itálie: tropická infekce chikungunya, malárie a západonilská horečka

12. 09. 2017 20:24:13
Nejméně tři případy chikungunya ve městečku Anzio, další 4 potvrzené případy v Římě. Západonilská horečka řádí ve 23 okresech. Další 2 případy malárie přivezli pákistánci. Transfuzní centrum zastavilo příjem krve dárců na 28 dní.

Komár rodu Aedes, jako je Aedes aegypti  - běžně nazývaný – komár tygrovaný
Komár rodu Aedes, jako je Aedes aegypti - běžně nazývaný – komár tygrovaný (la Stampa)

Chikungunya

Ve městečku Anzio, v provincii Říma, se od počátku srpna objevily tři potvrzené případy autochtonní infekce. K omezení šíření tohoto virového onemocnění, přenášeného kousnutím infikovaným komárem a zabránění přenosu prostřednictvím transfuze, Národní transfuzní centrum doporučuje, aby byl zastaven příjem krve od dárců z této lokality a jiných regionálních oblastí, kde by se tato nemoc objevila. Zatím je toto opatření provedeno na 28 dní. Zákaz darování krve platí i pro ty, kteří se v Anzio zdrželi pouze několik hodin.

http://www.ilgiornale.it/news/cronache/anzi-allarme-chikungunya-sospese-donazioni-sangue-1439408.html

http://www.corriere.it/cronache/17_settembre_08/anzio-casi-chikungunya-stop-donazioni-sangue-cf900118-949f-11e7-add3-f41914f12640.shtml

Další čtyři nové případy v Římě se přidávají k těm, které byly zaznamenány v Anzio a proto Krajská správa Lazio svolala na 12.9.2017 schůzi, která se konala na Obecním úřadě hlavního města Řím, za účasti Odboru ochrany životního prostředí. Krajská správa požáduje urychlené zahájení mimořádné dezinsekce komárů v celé oblasti obce.

Hygienická stanice již žádala mimořádnou dezinsekci komárů dvakrát, ale bezvýsledně.

Schůze Krajské správy Lazio s Obecním úřadem Říma, přerostla v ostrou, politickou rozepři přičemž se obě dvě strany začaly navzájem obviňovat ...

http://www.ilgiornale.it/news/chikungunya-altri-casi-roma-regione-comune-deve-disinfestare-1440534.html

http://www.lastampa.it/2017/09/11/italia/cronache/a-roma-nuovi-casi-di-chikungunya-la-regione-lazio-al-comune-disinfestate-MQKZ8UVPc7N3XbvlcsIQ5K/pagina.html

Chikungunya - co je to za nemoc?

Portál Epidemiologie pro veřejné zdraví, Národního centra pro prevenci a podporu zdraví Vrchního zdravotního ústavu vysvětluje, že „ Chikungunya je virové onemocnění (arbovirus) charakterizované akutní horečkou a přenáší se kousnutím infikovaného komára rodu Aedes, jako je Aedes aegypti (stejný co přenáší žlutou horečku a dengue - běžně nazývaný – komár tygrovaný). Virus, který způsobuje onemocnění chikungunya, vědci poprvé izolovali v roce 1952 v Tanzanii a Ugandě. Od padesátých let, byla zaznamenána různá ohniska Chikungunya v Africe i v Asii. V Evropě se tento virus objevil v roce 2007 v Itálii v regionu Emilia Romagna - bylo nakaženo 205 osob, jedna zemřela.

Hlavními projevy tohoto onemocnění je vysoká horečka, bolesti kloubů, hlavy a svalů. Někteří nemocní pacienti mají další příznaky, například vyrážku, nevolnost, zvracení, únavu, krvácení z nosu nebo dásní. Inkubační doba je pět až sedm dní. Přenašečem horečky chikungunya jsou komáři. Zdrojem infekce v době epidemie je člověk (komár kousne infikovaného člověka a stane se tak přenašečem). Kauzální léčba není možná, provádí se pouze symptomatické řešení příznaků (horečka, bolesti, zvracení ...). Název Chikungunya ve svahilštině znamená „to co ohýbá“ nebo „ svíjí (bolestí)” - což například velmi omezuje pohyb pacientů. Je také možné, že se objeví pruriginózní makulopapulární exantém. Bolesti kloubů mohou trvat měsíce.

http://www.iss.it/mipi/

http://www.salute.gov.it/portale/salute/p1_5.jsp?lingua=italiano&id=230&area=Malattie_trasmesse_da_vettori

http://www.ilgiornale.it/news/cronache/anzi-allarme-chikungunya-sospese-donazioni-sangue-1439408.html

Transfuzní dárcovská činnost je zveřejněna na internetových stránkách italského národního sdružení dárců krve - Avis.

Západonilská horečka - West Nile Virus. Seznam měst, kde je na 28 dní blokace dárcovství krve. AVIS ... dárcovské transfuzní centrum v Itálii
Západonilská horečka - West Nile Virus. Seznam měst, kde je na 28 dní blokace dárcovství krve. AVIS ... dárcovské transfuzní centrum v Itálii (avis)

Západonilská horečka - West Nile Virus

Dárcovské transfuzní centrum zablokovalo na 28 dní příjem dárců z těchto oblastí Itálie :

• Reggio Emilia • Ravenna • Modena • Venezia • Rovigo • Brescia • Cremona • Bologna • Ferrara • Padova • Verona • Oristano • Mantova • Novara • Pavia • Milano • Piacenza • Lodi • Viterbo • Treviso • Vicenza • Livorno • Grosseto

Inkubační doba od okamžiku kousnutí od infikovaného komára se pohybuje mezi 2 a 14 dnů, ale může být i 21 dní.

Většina infikovaných lidí nemá žádné příznaky. Mezi symptomatickými případy je přibližně 20% lehkých symptomů: horečka, bolest hlavy, nevolnost, zvracení, zvětšené lymfatické uzliny, kožní vyrážky. Tyto příznaky mohou trvat několik dní, ve vzácných případech několik týdnů, a mohou se velmi lišit v závislosti na věku osoby. Děti mají častěji lehkou horečku, u mladých lidí symptomologie charakterizovaná mírně vysokou horečkou, zčervenání očí, bolesti hlavy a bolesti svalů. U starších lidí a oslabených lidí může být symptomatologie vážnější.

Vážné symptomy se vyskytují v průměru méně než 1% infikovaných osob (1:150) a zahrnují vysokou horečku, bolesti hlavy, svalová slabost, dezorientace, třes, poruchy vidění, otupělost, křeče, dokonce paralýza a kóma. Některé neurologické účinky mohou být trvalé. V nejtěžších případech (asi 1 z tisíce) virus může způsobit smrtelnou encefalitidu.

http://www.centronazionalesangue.it/notizie/west-nile-virus-2017

http://www.ilgiornale.it/news/politica/riconoscere-i-sintomi-1439685.html

Malárie

Chikungunya není zdaleka jedinou nemocí, kterou v Itálii přenáší komáři. Je zde také malárie! Způsob nákazy je opět stejný ... komár, který žije v Itálii, musí kousnout infikovaného člověka, aby se stal přenašečem. Nakazí se od lidí, kteří přijedou nemocní. Speciálně od imigrantů, kteří se přijedou nemocní ze svých zemí a často se tam vrací na dovolenou, což potvrdila doktorka Donatella Aquilini, vedoucí oddělení infekčních nemocí v nemocnici Santo Stefano ve městě Prato ... Z těch samých důvodů je v Toskánsku velký výskyt meningokokové meningitidy typu C, pocházející z Afriky.

http://www.lanazione.it/prato/cronaca/un-altro-caso-di-malaria-%C3%A8-il-quattordicesimo-dall-inizio-dell-anno-1.3390063

http://pilloni.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=578138

Poslední případy malárie jsou 2 Pákistánci, kteří se 9 září vrátili z DOVOLENÉ ve své zemi a s příznaky malárie navštívili nemocnici v Toskánském městě Prato, kde oba momentálně žijí. Naštěstí pro tyto dva cizince, hospitalizovaných na oddělení infekčních onemocnění nemocnice Galciana, je infekce způsobena méně nebezpečným a méně agresivním kmenem Plasmodium vivax. Jen ve městě Prato je to od začátku roku 14 případů malárie (osm z nich agresivním kmenem Plasmodium falciparum a zbylých pět Plasmodium vivax). Ve 13 případech byli infikováni imigranti a jen v jednom případě byla infikována italská občanka.

Desinfestace nemocnice, kde byla nakažena malá Sofia.
Desinfestace nemocnice, kde byla nakažena malá Sofia. (l ́Adige)

To nám připomíná nedávný případ malárie v Itálii, který měl ovšem 4 září tragické následky. Smrt v důsledku cerebrální malárie 4 leté holčičky (kmen Plasmodium falciparum). Sofia Zago byla v nemocnici kvůli dětskému diabetesu. V nemocnici v Trentu byla ve stejné době hospitalizována matka se třemi dětmi, kteří se vrátili den předtím z Burkina Faso, kde byli na návštěvě u příbuzných a všichni se tam nakazili malárií. Matka a starší dítě byli na infekčním oddělení a 2 menší děti na pediatrickém oddělení , kde byla i malá Sofia. Není jasné, jestli žena z Burkina Faso přivezla komára v tašce a nebo jestli byl přítomen komár na oddělení, který kousl infikované dítě a potom Sofii.

http://www.salute.gov.it/portale/news/p3_2_1_1_1.jsp?lingua=italiano&menu=notizie&p=dalministero&id=3070

http://www.epicentro.iss.it/problemi/malaria/aggiornamenti.asp

http://www.lastampa.it/2017/09/06/italia/cronache/una-zanzara-autoctona-o-una-valigia-dallafrica-scatta-lallarme-in-corsia-goIafwflPA6gSYswZ50g0O/pagina.html

Tony Iwoby, federální ředitel pro bezpečnost a imigraci Ligy Severu prohlásil:

,,Jaké ujištění nám může dát Předsednictví Rady a ministři Vnitra a Zdravotnictví, že hordy falešných uprchlíků, kteří zaplavují Itálii, také nepřinášejí vážná onemocnění? S kůží lidí, zejména dětí, se nemůže a nesmí zahrávat. Už dost. Hermetické uzavření hranic, masové vyhoštění a komplexní zdravotní kontroly a velmi podrobné u žadatelů o azyl, kteří se stále nacházejí na území státu. Neztrácejte ani minutu. Probuďte se!“.

http://www.ilgiornale.it/news/cronache/malaria-lega-pi-controlli-sui-finti-profughi-1437756.html

Autor: Monika Pilloni | úterý 12.9.2017 20:24 | karma článku: 45.34 | přečteno: 9162x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 35 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 65 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 21.71 | Přečteno: 325 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.68 | Přečteno: 461 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.70 | Přečteno: 866 | Diskuse
Počet článků 157 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 5203

"V okamžiku, kdy se vzdáte svých zásad a svých hodnot, jste mrtví, vaše kultura je mrtvá, vaše civilizace je mrtvá. Tečka." Oriana Fallaci

 

Zajímám se o aktuální politické dění v Evropě.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...