Sýrie, proč se po náletech neobjevil toxický mrak?

Skvělou analýzu publikoval v ilGiornale akreditovaný analytik u ministerstva obrany Franco Iacch. Proč po 76 hodinách od náletu nedošlo k naměření žádného rozptýlení chemických látek? Konvenční útok by smrtící látky rozšířil ...  

Proč po 76 hodinách od náletu na Sýrii nedošlo k naměření žádného rozptýlení  chemických látek v oblastech zasažených Spojenými státy, Velkou Británií a Francií?

Se svolením autora článku publikuji ukázku jeho díla.

Známý italský analytik Franco Iacch publikoval v il Giornale skvělou analýzu této otázky. 

Je to akreditovaný analytik u ministerstva obrany a NATO, spolupracoval s vojenskými kontingenty aliance, čímž si prohloubill znalosti o zbraňových systémech. Spolupracuje s různými institucemi v otázkách mezinárodní bezpečnosti.

Ukázka jeho dalších přáspěvků v  il Giornale:

http://www.ilgiornale.it/autore/franco-iacch-105615.html

Franco odpověděl na mé otázky ohledně titulku jeho článku a vyjádřil se takto:

Znám zbraňové systémy a vím, že Tomahawks nejsou vhodné proti  objektům, kde se skladují toxické létkyConosco i sistemi d'arma ed i Tomahawk non sono indicati contro deposito che contengono sostanze tossiche

Ale co bylo zasaženo?

Pentagon potvrdil, že nálet zasáhl vědecké výzkumné centrum v Damašku a sklad chemických zbraní Him Shinshar nacházející se západně od Homsu, o kterém věří, že by měl být spojen s výrobou Sarinu. Střely s plochou dráhou letu také zasáhly sklad pro chemické zbraně a velitelské stanoviště v blízkosti Homsu.

Konkrétně, sedmdesát šest raket zasáhlo  výzkumné a vývojové centrum  Bazrah v Damašku. Sklad u Homsu byl bombardován22 raketami. Proti zbrojnímu skladu a velitelskému stanovišti bylo vypuštěno sedm raket.

„Mise splněna“

Útok nezměnil obecnou dynamiku konfliktu. Několik hodin po útoku Spojené státy, Francie a Británie prohlásily, že jejich poslání je splněno: nikdo se nechtěl zapojit do syrského konfliktu. Útok byl povolen, aby zasáhl vývoj nebo činnost považovanou za nepřijatelnou, aniž by se někdy degenerovala do velkých vojenských akcí  (je to vlastní strategie Izraele). Trump nepůjde dále, i když řekl, že vojenská možnost bude vždy k dispozici, pokud by Damašek v budoucnu použil chemické zbraně.

 

Co je Sarin?

Sklad s chemickými zbraněmi Him Shinshar, který se nachází na západ od Homs, je spojován se Sarinovou produkcí. Sarin nebo GB jsou klasifikovány jako zbraň hromadného ničení.  Je to nervově paralytická chemická zbraň. Sarin je bezbarvý a bez zápachu, vyvinutý jako pesticid syntetizovaný v Německu v roce 1938. Vlastní expozice této chem. látce může nastat prostřednictvím inhalace, při styku s kůží nebo po požití kontaminovaných potravin a vody ...

https://it.wikipedia.org/wiki/Sarin

Zkoncipování  útoku na chemickou nebo biologickou strukturu.

K dnešnímu dni nevíme, co bylo v postižených  objektech a co se tam produkovalo. Kvůli samotné povaze chemických zbraní by konvenční útok rozšířil smrtící látky na velkou plochu, což by způsobilo větší počet civilních obětí. Proto se proti těmto typům cílů nikdy nepoužívají bomby a tradiční střely. Spojené státy tvrdí, že "šíření chemických látek je poměrně nízké".

Proč nebylo zaregistrováno žádné šíření chemických látek?

Mohou existovat tři možné odpovědi.

1) Chemický program Sýrie neexistuje.Tato pozice je podporována Ruskem, které nadále popírá chemický útok ve městě Douma.

Syrian American Medical Society uvádí, že "přibližně 500 civilistů, většina žen a dětí, byla přepravena do místních zdravotních středisek s příznaky indikace expozice chemické látce. Organizace vyzvala k okamžitému příměří ve městě Douma a vstupem mezinárodních vyšetřovacích týmů Organizace pro zákaz chemických zbraní. " Nicméně nebylo provedeno žádné nezávislé ověření zprávy SAMS, i když  to ministerstvo USA považuje za důvěryhodné. Kreml odmítá samotnou myšlenku, že v Douma došlo k chemickému útoku. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov to silně popírá: „Nenašli jsme nic, vyrábí se důkazy, aby se to narafičilo na syrskou vládu a ta mohla být obviněna z chemického útoku“.

2) Chemický program Sýrie existuje, ale složky a struktury již byly přesunuty. Kdyby  v těchto objektech něco bylo, Syrská vláda by měla čas k přesunu zařízení a součástí a rozvézt je po celé  zemi. Na to mohla být získána také pomoc od svých spojenců. Při zvažování vojenské akce je důležité rozpoznat variabilitu a nedostatky intelligence, které nevyhnutelně komplikují politické a vojenské rozhodování.

3) Zasažená výrobní a výzkumná zařízení. Pentagon nikdy nevyjasnil, co bylo uvnitř zasažených objektů v Homsu a Damašku, kromě toho, že se jednalo o  „tři hlavní struktury chemického programu Sýrie“. To je důležitý ukazatel. Pro zemi, která je již sedm let sužována válkou,  bude vybavení  velmi obtížné nahradit.

DRUHOU ČÁST, JAK SE PROVÁDÍ ÚTOK NA CHEMICKÁ DEPOZITA A PROČ JSOU TEDY RAKETY TOMAHAVK NEVHODNÉ ... PUBLIKUJI ZÍTRA.

http://www.ilgiornale.it/news/mondo/siria-perch-non-stata-rilevata-alcuna-nube-tossica-1515985.html

Autor: Monika Pilloni | pondělí 16.4.2018 19:40 | karma článku: 43,55 | přečteno: 5343x
  • Další články autora
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5204x
"V okamžiku, kdy se vzdáte svých zásad a svých hodnot, jste mrtví, vaše kultura je mrtvá, vaše civilizace je mrtvá. Tečka." Oriana Fallaci

 

Zajímám se o aktuální politické dění v Evropě.

Seznam rubrik