Vybírám si své přátele dle chování a ne dle původu: dva vám představím

28. 04. 2018 4:59:55
„Co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim.“ Jednoduchá zásada vzájemnosti v jednání mezi lidmi různého původu, jestliže používají samostatné myšlení a dobrý smysl. Několik takových lidí osobně znám, 2 z nich vám představím.

Vybírám si přátele dle chování a ne dle původu

Rozhodla vám představit dvě osobnosti, kterých si velice vážím pro jejich dobrý smysl a úsilí, které pro naši společnost přináší. Oba dva měli tento týden narozeniny – jaká náhoda ?!? Oběma jsem ze srdce popřála vše nejlepší.

Co máme společného?

Všichni tři jsme v Itálii legálními imigranty a tato zem je pro nás domovem. Za mě mohu říci, že já mám domovy dva a na obou mi velmi záleží. Všichni Itálii milujeme (někdy se mi zdá, že více než mnoho italských občanů) – její historické bohatství, gastronomii, umění a přírodu , ale i různorodost nářečí, a místních zvyků, plynoucích z tisíciletého vývinu místní kultury, kterou je třeba chránit a zachovat. Každý z nás pochází odjinud a přece máme podobné názory ... spojuje nás totiž dobrý smysl.

Toni, první afroitalský Senátor

Toni Chike Iwobi (*26. dubna 1955, - Gusau, Nigerie) je politik - naturalizovaný Ital, první afroital který byl zvolen do Senátu. Narodil se v Gusau v severní Nigérii, je synem katolické rodiny anglického mateřského jazyka.

Zatímco byl ještě teenager, přestěhoval se do Spojených států amerických, kde získal vysokoškolský titul z informatiky. Do Itálie přijel v roce 1976, nejprve v Perugii, se studentským vízem a poté se natrvalo přestěhoval do městečka Spirano, kde začal podnikat. Získal také diplom z Obchodní administrativy v Manchesteru a další z Účetní analýzy v Itálii - Treviglio.

Iwobi založil v roce 2011 společnost Data Communication Labs s.r.l. a pracuje pro nemocnici v Treviglio. Dříve pracoval v letech 1980-1981 pro společnost CimiMontubi, poté pro AMSA (Milanese Environmental Services Company) a pro společnost Roveredo ve Švýcarsku.

Inspirovaný nigerijským federalismem a fascinován myšlenkami Gianfranca Miglio, v roce 1993 se zapsal do Ligy severu a byl zvolen do městské rady Spirano až do roku 2014. V letech 2010-2014 byl i radní referent pro Sociální služby a předseda Výboru pro kulturu, kde pořádalí kurzy bergamského dialektu a místní toponomastiku -(toponymie) je nauka o místních jménech (toponymech) . Od roku 2014 je vedoucím Federálního oddělení pro imigraci a bezpečnost Ligy - jmenoval ho tajemník Ligy - Matteo Salvini.

V italských politických volbách v roce 2018 byl zvolen senátorem a stal se prvním černým senátorem v historii Itálie.

https://it.wikipedia.org/wiki/Toni_Iwobi

Poznámka: slovní spojení „černý senátor“ Toni sám používá a sdělil mi, že na tom nevidí nic špatného, také proto, že se bíle opravdu nevidí - má smysl pro humor. Děkuji Tonimu za jeho rady, pečlivost a zodpovědnost v jeho práci .

Magdi - bezedná studnice vědomostí

Magdi Cristiano Allam (*22. dubna 1952 – Káhira, Egypt) je italský novinář, politik, spisovatel a komentátor egyptského (arabského, muslimského) původu.

Narodil se v Káhiře v roce 1952, kde studoval u komonských mnišek a salesiánských kněží. Od roku 1972 žije v Itálii a od roku 1987 je hrdě občanem Itálie.

Ač syn muslimských rodičů, islámskou víru nikdy vážně nepraktikoval a zastává názor, že islám je svou podstatou postaven na násilí. Je vášnivým obhájcem Izraele a ostrým kritikem islámských radikálů.

Od roku 2003 žije pod stálou policejní ochranou (první výhrůžky smrtí obdržel po ostrém odsouzení Hamásu a sebevražedných teroristických útoků).

V roce 2008 konvertoval ke katolicismu, 22. března 2008 jej během velikonoční vigilie pokřtil papež Benedikt XVI.

Dne 25. března 2013 pak v italském deníku Il Giornale vyšel článek v němž veřejně oznámil, že se zříká Římskokatolické církve, aby vyjádřil nesouhlas s měkkým postojem církve k islámu a málo důraznému vymezování se vůči muslimskému náboženství, které považuje za pouhou „ideologii násilí“. Také dodal, že zůstává křesťanem, ale že již více nevěří v církev.

Magdi Cristiano Allam založil dne 28. listopadu 2009 politické hnutí Io amo l’Italia - Miluji Itálii . Od července 2009 byl členem Evropského parlamentu ve skupině ELD.

Od roku 2003 do roku 2008 byl zástupcem ředitele novin Corriere della Sera. Od roku 1996 byl redaktorem a zvláštním zpravodajem novin "La Repubblica". Absolvent sociologie na univerzitě La Sapienza v Římě.

V Současné době vydává velmi zajímavé knihy o Islámu:

  • Il Corano senza veli – Korán bez závojů: Zjistíte, že Aláh není jediný bůh judaismu a křesťanství, ale jeden z 360 idolů arabského polyteistického Pantheonu.
  • Maometto e il suo Allah - Mohamed a jeho Alláh: Magdi Cristiano Allam nám říká, kdo byl opravdu Mohamed, se stejnými slovy, které řekl sám Mohamed.
  • Io e Oriana – Já a Oriana: kniha o jeho spolupráci a rozhovorech s Orianou Fallaci – vydaná v roce 2016,10 let od jejího úmrtí (15.09.2006)
  • a další ...

Pro nakladatelství Mondadori zveřejnil:

  • Europa Cristiana Libera. La mia vita tra Verità e Libertà, Fede e Ragione, Valori e Regole (2009) - Evropa křesťanská a svobodná. Můj život mezi pravdou a svobodou, víra a rozum, hodnoty a pravidla (2009)
  • Grazie Gesù. La mia conversione dall’islam al cattolicesimo (2008) - Děkuji Ježíši. Můj přechod z islámu k katolicismu (2008)
  • Viva Israele. Dall’ideologia della morte alla civiltà della vita: la mia storia (2007) – Ať žije Izrael. Od ideologie smrti k civilizaci života: můj příběh (2007)
  • Io amo l’Italia. Ma gli italiani la amano? (2006) - Miluji Itálii. Ale milují ji Italové? (2006)
  • Vincere la paura. La mia vita contro il terrorismo islamico e l’incoscienza dell’Occidente (2005) - Překonat strach. Můj život proti islámskému terorismu a nezodpovědnost Západu (2005).

Získal řadu národních a mezinárodních ocenění:

  • Saint-Vincent - Svatý Vincent za žurnalistiku
  • Ambrogino d'Oro města Milána
  • Mezinárodní cena Dan David a Mass Media Award (American Jewish Committee) - Cena médií amerického židovského výboru

https://www.magdicristianoallam.it/

Magdi je velmi koerentní člověk. Tím, že se nechal pokřtít, věděl, že riskuje svůj život, ale i přesto to udělal a potom co viděl, že katolická církev nechává křesťany napospas muslimům, tak se od ní veřejně odvrátil. Dokáže výborně vysvětlit cokoliv tak, aby tomu všichni porozuměli. Každé setkání s ním je pro mě velkým přínosem, za což mu také velice děkuji.

A jsme opět u Zlatého pravidla. To vyjadřuje lidskou zkušenost, že základem dobrých vztahů je schopnost představit si sebe sama na místě druhého: „Jak chcete, aby lidé jednali s vámi, tak jednejte vy s nimi.“ Jestliže se někdo chová přívětivě a upřímně, tak je mezi mými přáteli vítán a to platí pro všechny slušné lidi úplně stejně.

Na druhou stranu někdo, kdo by se choval neférově a nebo dokonce nějak ohrožoval mě a nebo osoby mě drahé, nemůže očekávat že nastavím tvář. „Kdo po tobě kamenem, ty po něm chlebem“ – tak to po mě opravdu nikdo nemůže chtít. Za prvé potravinami neplýtvám a za druhé nejsem naivka. Toto pořekadlo platí pouze mezi slušnými křesťany a to jenom někdy... ostatní tě mají za slabocha a dovolí si ještě víc ... Určitě se to nikdy nedá aplikovat v globálním měřítku vůči někomu, kdo má nastavené myšlení úplně jinak a má naprosto rozdílné priority. To se děje ve dněšní Evropě, která je stále více ubíjena ve jménu „Pravdy a lásky jediné“ a je slepá k jasným komportamentálním signálům některých „nových občanů“ ... Aby mohla jakákoliv společnost fungovat, tak musí aplikovat stejná pravidla pro všechny a vyžadovat jejich plnění ... bez rozdílu!

Autor: Monika Pilloni | sobota 28.4.2018 4:59 | karma článku: 41.14 | přečteno: 3149x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 28.16 | Přečteno: 451 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 26.22 | Přečteno: 1374 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.24 | Přečteno: 448 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.28 | Přečteno: 264 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 681 | Diskuse
Počet článků 157 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 5203

"V okamžiku, kdy se vzdáte svých zásad a svých hodnot, jste mrtví, vaše kultura je mrtvá, vaše civilizace je mrtvá. Tečka." Oriana Fallaci

 

Zajímám se o aktuální politické dění v Evropě.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...